Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: antik efes

Efes-Artemis Tapınağı Mimarisi

Efes Antik Kent’te yer alan Artemis Tapınağı’ndan geriye bir şey kalmamış olması nedeni ile gerçek hali hakkında tam olarak bir bilgi bulunmamaktadır.  Tapınak hakkında ki tek bilgi tarihçi Plynus tarafından yazılanlardan ibarettir. M.Ö. 7. yüzyılda yapılan sunak ile başlayan Artemis Tapınağı’nın bu sunak üzerine kurulduğu ve yangın sonrasında da restore edildiği bilinmektedir.

Tarihçi Plynus , Artemis Tapınağının 115 metre uzunluğunda 55 metre eninde dikdörtgen bir mimariye sahip olduğunu ve tamamı ile mermerden yapıldığını anlatmaktadır. Yükseklikleri 18 metre, iyonik kabartmaların yer aldığı 127 adet kolondan oluştuğunu belirten tarihçi Plynus, Artemis Tapınağı içerisinde ünlü Yunan heykeltraşları Polyclitus, Pheidias, Cresilas ve Phradmon’ın heykellerinin yer aldığını söylemektedir.

Efes-Artemis Tapınağı’nın Tarihçesi

İzmir Efes’te yer alan Artemis Tapınağı’nın Tarihte ki bir diğer adı da Diana tapınağıdır. İsmi Latince de Artemisium olarak yer alan Artemis Tapınağının tarih kaynaklarında kökeninin M.Ö. 7. yüzyıllara dayandığı yer almaktadır. Tümü mermerden inşa edilmiş olan tapınak  Lydia Kralı Kroisos tarafından Yunanlı mimar Chersiphron’a yaptırılmıştır.

Artemis Tapınağı, yüzyıllar boyunca krallar, sanatçılar, tüccarlar ve turistler tarafından ziyaret edilerek tanrıçaya inançlarını sundukları dinsel bir mekan olarak kullanılmıştır. Büyük İskender’in  doğduğu gün olan MÖ 21 Temmuz 356 yılında  Herostratus adlı bir kişi tarafından yakılan Artemis Tapınağı, 200 yıl sonra restore edildi.

Hristiyanlığın Aziz Paul tarafından Efes’te yayılmaya başlanması ile Artemis Tapınağına olan inanç zayıflamaya başladı. Artemis  tapınağı 362 yılında Gotlar tarafından yeniden yıkıldı ancak Efesliler tapınağı yeniden inşa ettiler. Efes’te 4. yüzyılda artık Hristiyanlık tamamen kabul edildiği için Aziz John Chrysostom tarafından Artemis tapınağı komple yıkıldı.

Efes-Artemis Tapınağı

Dünyanın Yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Antik Efes kenti içerisindedir. Lydia Kralı Kroisos tarafından Bereket tanrıçası Artemis için 120 yılda inşa edilen Artemis tapınağından geride çok fazla bir şey kalmamış olsa da Tapınağa ait muhteşem 2 Heykel Selçuk Müzesinde korunmaktadır.

Hristiyanlığın Efes’te yayılmaya başlanmasının ardından 4. yüzyılda Aziz John Chrysostom tarafından komple yıkılan Artemis Tapınağı ile ilgili kazı çalışmaları 1863 yılında British Museum’un sponsorluğunda Arkeoloji uzmanı John Turtle Wood tarafından başlatılımış ve 1869 yılında 6 metre derinliğinde kazı ile Artemis Tapınağının temellerine ulaşılmıştır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunan sütunlar ve heykeller şu an British Museum da korunmaktadır. Efesteki Artemis tapınağında şu anda sadece tek bir sütun yer almaktadır.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén