Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: Şirince

Efes Tarihi Su Yolları

Efes Antik Kenti tarihi su yolları ile su mühendisliği içinde büyük önem teşkil etmektedir.

Şirince Selenus Su Yolu, Efes’in doğusunda yer alan Şirince beldesinden pişmiş toprak borular ile iletilen 8 km uzunluğunda su yoludur. M.Ö 6. yüzyıldan kaldığı tahmin edilmektedir.

Derbentdere Marnas Su Yolu,  Efes’in güneydoğusunda yer alan pınarlardan kısmen kayaların oyularak, su kemerleri ile Marnas vadisi aşılarak Efes kentine suyun ulaşması sağlanmıştır. Bu su yolu Osmanlı Döneminde de kullanılmıştır.

Değirmendere Kenchrios Su Yolu, Efes’in güneybatısında Kuşadası yakınında yer alan Değirmendere pınar sularının kayaların oyulması ile oluşan 43 km uzunluğundaki su yoludur. M.S. 1. yüzyıldan kaldığı tahmin edilmektedir.

Kayapınar Kaystros Su Yolu, Efes’in kuzeydoğusunda yer alan Belevi beldesindeki Kayapınar sularının kısmen kayaların oyulması kısmen de toprağa gömülü olan toprak borular ile oluşan 40 km uzunluğunda su yoludur. M.S. 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Efes – Şirince Beldesi

Selçuk İlçesinin doğusunda yer alan Şirince Beldesi, Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar ile oluşan Efes Ovası’ndan Aydın Dağlarına doğru uzanan bir tepede konumlanmıştır. Ayasuluk Tepesinden ovaya doğru inen bir çok tepenin yer aldığı Şirince günümüzün en çok ziyaret edilen kültür ve doğa turizm merkezlerinden biri olmuştur.

Şirince Beldesi’nin yazılı kayıtlara göre tarihi 16. yüzyıla dayanmaktadır. Çok fazla bilginin yer almadığı kayıtlarda beldenin adının o dönemlerde Çirkince olduğu yazılmaktadır. Şirince beldesinde yer alan Aziz Loannes Kilisesinde yapılan onarım çalışmalarında bulunan kitabeye göre 1832 yılında Seyyah Arundell’in Şirinceye olan ziyaretinde köyün 300 hane ve Rum oldukları ancak Türkçe konuştukları anlaşılmaktadır. Wood tarafından Artemision’da yapılan kazı çalışmalarında ise Efes Antik Kenti ve Ayasuluk çevresindeki arazilerin sıtma gibi hastalıklar nedeni ile sadece tarım mevsiminde kullanıldığı tespit edilmiştir.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén