Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: St. Jean kilisesi

Efes – İsa Bey Camii

Ayasuluk Kalesi ile St. Jean Kilisesi’nin bulunduğu Ayasuluk Tepesi’nin batı yamacında yer alan İsa Bey Camii Selçuklu mimarisi ile yapılmış önemli eserlerden biridir. İsa Bey tarafından 1375 yılında ünlü mimar Ali İbn Ed Dımışki’ye inşa ettirilen İsa Bey camisinde Efes harabelerinden ve Artemis Tapınağı’ndan getirtilen mimari parçalar ve sütunlar kullanılmıştır.

İsa Bey Camisi konumu ile de ilgi çeken bir eserdir. Dönemin halklarını bir araya getiren putperest tapınakları ve Hristiyan kiliseleri arasında yer almaktadır. Selçuklu döneminde yapılan İsa Bey Camisi, sunaklı avlusu ile Türk cami mimarisi örneği, batıya açılan anıtsal kapı, fayans mozaikler ve motifleri ile Selçuklu mimarisinin en önemli eserlerinden biridir.

İsa Bey Camisi’nin batıya açılan anıtsal kapı üzerinde yer alan kitabe de şu sözler bulunmaktadır;

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla bu mübarek caminin inşa edilmesini Büyük Sultan, Millet Fertlerinin Maliki, İslam’ın ve Müslümanların Sultanı, Devletin, Dinin ve Dünyanın Medarı İftiharı Aydınoğlu Mehmet oğlu İsa emretti. Tanrı mülkününü ebedi kılsın. Ali İbni Dımışki yaptı ve bunu Şevval Ayı’nın 9’unda ve 776 senesinde yazdı.

 

 

 

Efes-St.Jean Kilisesi

Efes Ayasuluk tepesininin güneyinde yer alan St. Jean Kilisesinin tarihi M.S. 2. yüzyıla dayanmaktadır. Hristiyanlarca inanılan efsaneye göre St. Jean tepede yaşamış ve burada ölmüştür. Mezarının üzerine bir anıt dikilmiş M.S. 4. yüzyılda ise bu kilise inşa edilmiştir.

St. Jean Kilisesi Bizans dönemi yapılarının içerisinde en görkemli olanıdır. Haç şeklinde yapılmış olan St. Jean Kilisesine M.S. 527-565 yıllarında Justinyen tarafından kubbeli bir bazilika ilave edilmiştir. Arap akınlarından korunmak amacı ile çevresine surlar yapılmış ve bu surlar Ayasuluk Kalesine bağlanmıştır.

St. Jean Kilisesi içerisinde hazine dairesi, narteks, nefler, atrium, şapel, mezar odası ve vaftizhane bölümleri bulunmaktadır. Kilisenin sütun başlıklarında İmparator Justinien ve İmparatoriçe Theodora’nın monogramları günümüze kadar gelmiştir. Ortaçağdan beri St. Jean’ın mezarından kalkan tozların şifalı olduklarına inanılmış ve Hristiyanlarca bu kilise haç yerine dönüşmüştür.

 

 

 

Efes-Ayasuluk Kalesi

Efes Antik Kenti’nin ilk yerleşim yeridir Ayasuluk Tepesi. Helenistik Dönem’de altın çağını yaşayan Efes, en önemli liman kenti olarak geçmiştir tarih kitaplarına. Zaman içerisinde yer değiştiren Efes Kenti Bizans döneminde yeniden ilk yerleşim yerine dönmüştür.

Ayasuluk Kalesi M.S. 7 ve 8. yüzyıllarda Arap saldırılarından korunmak amacı Bizanslılar tarafından yapılmıştır.St. Jean kilisesininde içinde bulunduğu alan 20 kule ve kuleleri birbirine bağlayan surlar ile çevrilmiştir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Ayasuluk Kalesi restore edilmiştir. Efes antik kentine bakan büyük bir kapı yer almaktadır.

Geçmişte Ayasuluk Kalesi’nin ön cephesinde 4 adet heykel yer almaktaydı. İlim, Erdem, Akıl ve Kader’i simgeleyen bu heykeller şu an Viyana müzesi’nde korunmaktadır.

 

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén