Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: Efes Antik Tiyatro

Efes Antik Kenti Çevresinde Gezilecek Yerler

Efes Antik Kentini ziyaret edip de tek günde planlarını bitirmek istemeyenler için Efes Antik Kenti çevresindeki gezilecek yerleri sıraladık. Efes’in aktif bir şehir olduğu dönemlerden bu yana İzmir’in Selçuk ilçesi ve civarları hem tarihi hem de modern bir çok mekana ev sahipliği yapmakta.

Meryem Ana Evi Efes’in bulunduğu Bülbüldağı’nın yukarısında yer alan, Hz Meryem’in yaşadığı yer olan ve üzerine daha sonra kilise inşa edilmiş bir yer olma özelliği gösteriyor. Hz İsa’ın ölümünden sonra Hz İsa’nın havarisi ve dostu olan Aziz Jean tarafından Efes’e getirilmiş ve Bülbüldağı tepesinde gizli bir yere yerleştirilmiştir. Ölümüne kadar olan sürede hayatını gizlilikle sürdürmüş, mezarı da Aziz Jean tarafından gizli bir yere defnedilmiştir. 1961 yılında papalık makamı tarafından hac yeri olarak kutsal ilan edilmiştir.

Yedi Uyuyanlar Mağarası Bülbüldağı eteğinde yer alan, Meryem Ana Evi ve Efes Antik Kenti’nin aşağısında kalan hem dini hem de tarihi öneme sahip bir yerdir. Ashab-ı Kehf olarak da anılan Yedi Uyuyanlar bir çok farklı din ve kültürde yer edinmiş, dünyada 33 bölgede görüldüklerine inanılan 7 kişinin hikayesidir. Yaşadıkları dönemde putperest inancın bir gereği olarak 7 kişi kurban edilmek istenir. Bunun için belirlenen 7 Hristiyan kişi kaçarlar ve askerler peşlerinden kovalar. En son sığındıkları mağarada askerler öldürmekle uğraşmak istemez ve mağaranın ağzını kayalar ile kapatırlar. Ölmeyi beklerken uyuyan bu 7 kişi uyandıklarında hiç bir şeyin farkında olmadan şehre inerler ve aradan 200 yıl geçtiğini bilmeden karşılaştıkları olaylar karşısında şaşırırlar. Hristiyanlık hakim olmuştur, para birimleri değişmiştir, insanların giyimleri değişmiştir. O dönemin din adamları bu durumu mucizevi ilan etmişlerdir.

Şirince Köyü Selçuk ve İzmir ile bütünleşmiş ve Efes’e 3 km uzaklıkta olan ismi gibi şirin bir köydür. 2012 yılında maya takviminin bitmesi ile gündeme gelmiş olan ve Hz Meryem’in bu bölgede yaşadığı için kıyametin kopmayacağı tek yer olduğuna inanılan ve bu şekilde popülerlik yakalayan bir köydür. Turizm’i Efes ve 2012’de kazandığı ün ile gelişmiştir. Şarapları ile meşhurdur. Her köşe başında bir şarap evi görmek mümkündür. Klasik üzüm şarabı yerine meyve şarapları meşhurdur. Davet edileceğiniz şarap evlerinde tadım yapabilir, damak tadınıza uygun şarapları alabilirsiniz. Genellikle butik otellerin yaygın olduğu köyde, turizm bölgelerine nazaran fiyatlarının uygunluğu, ziyaretçileri cezbetmektedir.

Çetin Maket Köy Selçuk’tan Kuşadası yönüne doğru ilerlerken 5. Kilometrede sağda yer almaktadır. Ayhan ve Nazmiye Çetin çiftinin kendi elleriyle üretmiş oldukları maket evlerden yola çıkarak bunların görsel olarak zenginleştirilmesi, maket bebekler eklenmesi gibi gelişmelerle müze haline getirilmiştir. Kendi yaşadıkları köy hayatının silinip gitmesine izin vermemek adına böyle bir yola başvurmuş olan ve o görüntüleri maketlerle ölümsüzleştiren çift, yarattıkları sanatı tüm herkese göstermek adına burayı kurmuştur. Hareketli maketlerin de yer aldığı bu mekana uğramanız şiddetle tavsiye edilir.

 

Fotoğraf kaynağı: http://www.tatilvegezi.com/seyahat_rehberi/izmir-selcuk-gezi-rehberi.html

Efes Antik Tiyatrosu: Bir Sanatın Doğuşu

Efes Antik Tiyatrosu günümüzde sanat tarihi açısından dünya çapında en önemli yapılardan birisi olarak kabul edilmektedir. Efes’te Panayır Dağı eteğinde yer alır. 65 sırası bulunan 25.000 kişi kapasiteli bu antik tiyatro günümüze kadar çok iyi bir şekilde muhafaza edilerek gelmiştir. Toplam 3 katlıdır. Her bir katı farklı dönemlerde, kentin zenginliği ve ihtişamıyla paralel olarak eklenmiştir. İmparator Neron I. yüzyılda bu tiyatronun 2. katını heykeller, oymalar ve çeşitli sanatsal yapılarla süsleterek dikmiştir. II. Yüzyılda ise Septimus Sevenus tiyatronun 3. katının inşasını sağlamıştır.

Günümüzde modern tiyatrolar ile kıyasladığımızda çok büyük bir izleyici kapasitesine sahip olan Efes Antik Tiyatrosu, o dönemde sanata verilen önemi gözler önüne seriyor. Sadece sanatsal aktiviteler için kullanılmamıştır. Aynı zamanda gladyatör dövüşleri buralarda sergilenmiştir.

Günümüzde yakın zamana kadar dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapmış Efes Antik Tiyatrosu akustiği, sanatsal yapısı ve tarihi dokusu ile modern alanların dahi yetişemediği bir estetik sunmuştur. Fakat kısa bir süre önce buranın dokusunun bozulmaması, tarihi eserlere zarar verilmesini engellemek amacıyla konser etkinlikleri yapılmamaktadır.

Her yıl milyonlarca turist alan Efes’te hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olan Antik Tiyatro, sadece ülkemiz açısından değil uluslarası kültürde yer edinmiş, doğal güzelliği, sanatsal ve tarihi dokusu açısından mutlaka görülmesi gereken ender yapılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Fotoğraf kaynağı: http://www.expresscevap.net/efes-antik-kenti-hangi-bolgededir-371529.html

Efes Antik Kent Tiyatrosu

Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve Anadolu’nun en büyük antik tiyatrosu unvanına sahip olan Efes Antik Tiyatrosu üç kademeden ve 65 sıradan oluşmaktadır. Sahne binası izleyici bölümünden tamamen ayrı olarak inşa edilmiştir. Erken çağlarda yapılan bu tiyatro roma zamanında genişletilerek kapasitesi arttırılmıştır. Başlarda bu tiyatro tek kademeli olarak inşa edilse de Efes kentinin ticari zenginliği ile büyümesinden ve görkeminin artmasından sonra tiyatroda onarılarak büyütülmüştü. Tiyatroda bulunan orkestra çukurunun kenarları büyütülerek buralar gladyatör dövüşlerine hazır hale getirilmişti. Üç katlı olarak bulunan sahneyi ayakta tutan mermer sütunlar bugün hala ayakta durmaktadır. Bodrum katının tamamen sağlam durduğu bu dönemde aynı zamanda akaçlama hendeğinin büyük bir bölümü açık olarak bulunmaktadır.

Efes Antik Kent Tiyatrosunun oturma bölümleri ince mermerler ile kaplanmıştır. Bu mermer kaplı oturma alanlarının bazıları kaba taşlar ile döşenirken bazı bölümleri ise horasan harcı ile kaplanmıştır. İki adet orta yolu bulunan tiyatronun orta yolu 7 ayak genişliğinde karşımıza çıkmaktadır. Orta yolun bu genişlik ile kapladığı alan sırtlıklar ile desteklenmiştir. Bunların günümüze kadar gelmiş olması son derece önemlidir. Tiyatronun sanatsal yapısı incelendiğinde Helenistik dönemin sanat anlayışı ve erken dönem sanat anlayışı hakkında bizlere önemli bilgiler vererek o zamanların kültürel anlayışını zihnimizde canlandırmamıza yardımcı olabilmektedir. Dünya tarihi açısından son derece önemli olan bu yapının aynı zamanda tarihi değerler açısından da son derece büyük önem taşımaktadır. Dünyanın her yerinden milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan bu tiyatroya Türkiye’den de oldukça ziyarette bulunulmaktadır. Doğal güzelliği, manzarası sanatsal ve tarihi açısı ile dikkat çekici bu yapı herkes tarafından görülmeye değer ender yapılardan biridir.

Fotoğraf kaynağı: http://www.toursce.com/turkey-tour/pamukkale-tour-from-izmir-cruise-port/

Efes Antik Tiyatro

Antik Efes Kentinin en üst tarafında yer alan Antik Tiyatro, günümüze kadar sağlam kalmış en güzel eserlerden biridir. İlk tiyatronun yapıldığı tarih Helenistik Dönem’e aittir. Efes Antik Tiyatrosu  İmparator Cladius döneminde yeniden inşa edilmeye başlanmış ve Günümüzdeki Efes Antik Tiyatronun tamamlanması M.S. 98 ile 117 yıllarında gerçekleşmiştir.

Efes Antik Tiyatrosu, yeniden restore edilmesi ile Efes Festivaline bir süre ev sahipliği yapmış ve burada bir çok ünlü tarafından konserler verilmiştir. Ancak konserlerde ki yüksek desibelli seslerin eserler üzerinde hasar oluşturacağı sebebi ile günümüzde konserler için kullanılmamaktadır. Efes Antik Tiyatrosundan tüm Efes görülebilmekte ve bu manzara insanı o dönemin yaşayan Efes kentine götürmektedir.

Efes Harabeleri’ndeki Tarihi Yapıtlar

Efes Harabeleri içerisinde bir çok tarihi yapıt yer almaktadır. Helenistik ve Roma çağları olarak geçen M.Ö. 1. ve 2. yüzyıllarda kentler mermerler ile yapılmış anıtlar ile süslenirdi. Efes önemli bir ticari liman kenti ve  Asya Eyaleti’nin başkenti olması nedeni ile döneme ait bir çok eserleri bünyesinde barındırmıştır.

Efes Harabeleri içerisinde, Meryemana Evi , Artemis Tapınağı, Vedius Gymnasium, Celsus Kütüphanesi, Antik Tiyatro,  Belediye Sarayı, Stadyum, Akropol, Yamaç Evler, Aşk Evi, Skolastika Hamamı, Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, St. Jean Bazilikası ,Skolastika Hamamları ve bir çok anıt yer almaktadır.

Efes Harabeleri, ziyaretçilere açıktır ve Efes Antik Tiyatrosu’nda yapılan restorasyonların ardından burada bir çok önemli konserler dahi düzenlenmektedir.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén