Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: selçuk

Efes Antik Kentinin Tarihçesi

Apasa, Ephesos, Ayasuluk, Selcuk!

Ülkemizin en önemli tarihi eserlerinin bulunduğu ilçe olan Selçuk 8 bin yıllık tarihi  ve yapılarıyla insanı büyülüyor.

Yapılan kazılarla birlikte yaşam belirtilerinin 8 bin yıl öncesine kadar gittiği görülüyor.

Apasa:

M.Ö. 2 bin yılda Son Tunç Çağı’nda Ayasuluk Tepesi’ne kurulu olan kent, Anadolu’da geniş bir sınıra ulaşan Luvi Krallığı’nın başkenti idi.

M.Ö. 8. yüzyılda inançları neticesinde Artemis Tapınağı’nı yaparak dünyanın yedinci harikasını ortaya çıkaran “Apasa” halkı pazar yeri gibi çağdaş yaşam belirtileri göstermiştir.

M.Ö. 560 yılında Lidya Kralı Kroisos’un fethettiği Efes’te kral dağınık halkı toplamak adına Artemis Tapınağı etrafında yaşamaya zorladı. Lidya egemenliğinin ardından Persler’in kontrolü altına giren Efes topraklarında, Büyük İskender’e kadar Persler hüküm sürmüştür.

Arsinoeia:

Büyük İskender’in ardından kontrolü ele geçiren Lysimakhos, ırmaklar sebebiyle sellerin çevreyi bataklık haline getirmesi nedeni ile kenti bugünkü yerine taşımakla kalmayıp şehre yeni bir isim verir: Arsinoeia! Şu anda Efes’te bulunan Tiyatro, Devlet Agorası, Ticaret Agorası, Meclis Binası ve Stadyum bu dönemde inşa edilmiştir.

Ephesos:

Limanlara olan yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile birlikte kısa zaman içerisinde ticaret merkezine dönüşen Ephesos’ta halk zenginleştikçe anıtlar, resmi binalar ve döneme göre lüks evler de artmaya başladı. Bu zenginlikle birlikte kent bugünkü görünümüne kavuştu.

Türkler ve Efes:

1071 Malazgirt Savaşı ile birlikte ilk Türk yerleşkelerine de rastlıyoruz. Malazgirt Savaşı’ndan on yıl sonra Çaka Bey, İzmir’e gelerek Türkleri bir araya toplayıp kıyı beyliği oluşturmaya başladı. Efes’in tamamen fethedilmesi 1304 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından gerçekleşmiştir.

1390 yılında ise ilişkileri her daim iyi olan Aydınoğlu Beyliği, Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı topraklarına katıldı.

1402 yılında Ankara Savaşı’nın ardından Timur, Aydın ilini aldı ve Ayasuluk’u üs olarak kullandı.

1913’te İttihatçı’ların Milliyetçilik rüzgarında Ayasuluk’un adı Selçuk olarak değiştirilmiştir. Bir süre için Akıncılar ismiyle de anıldığı bilinmektedir.

Fotoğraf kaynakları:

https://www.guidemarmaris.com/book_a_tour/ephesus-tour-virgin-mary/

https://ephesusbreeze.com/

Alternatif Tatilde Zirvede: Efes

İzmir’in Selçuk kasabası yakınlarında yer alan Efes ilçesi, tarihi ve turistik açıdan ülkemizdeki en önemli yapı olması özelliğini taşıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın Efes’te olması dünyada milyonlarca turistin ilgisini çekiyor.

M.Ö. 11 yüzyılda kurulan Efes’te kazılar 1895 yılından bu yana devam ediyor ve uzmanlar şehrin tamamen açığa çıkmasının 200 yıl daha sürebileceğini belirtiyor.

Hızlandırılmış Efes Kursu:

Selçuk Müzesi:

Efes’e giden yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı Selçuk Müzesi. Bu müzede İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren bulunan tüm materyaller ziyaretçilere açık. Bunların arasında en dikkat çekenler ise 37 adet göğüslü Tanrıça Artemis Efesya’ya ait iki heykel ve yunusun üzerine binmiş olan Eros’a ait heykel..

Artemis Tapınağı:

Antik Çağ’ın ilk mimarlık eseri olan Artemis Tapınağı’ndan geriye yalnızca tek bir sütun kalsa da dünyanın yedi harikasından biri olan bu kalıntıyı görmek size heyecanlandıracaktır.

Stadium:       

Efes’in güney bölümünde yer alan stadium ile antik çağdaki her törenin, atletik yarışmaların ve o dönemde olduğu gibi günümüzde de filmlerde sıkça gördüğümüz acımasız gladyatör dövüşlerinin yapıldığı alanı ziyaret edebilirsiniz.

St. John Kilisesi:

Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Ioannes’in mezarının üstüne yapılmış kilise de Efes Antik Kenti’nde bulunmaktadır.

Celsus Kütüphanesi:

Efes’in en iyi şekilde korunmuş olan yapısı ve aynı zamanda bir lahit olan Celsus Kütüphanesi’ni görebilir, eğer şanslıysanız kültür sanat etkinliklerine katılabilirsiniz.

Eski dönemin ihtişamını ve Antik Roma’nın dokusunu görmek istiyorsanız tatil seçeneklerinizin arasına Efes’i de almanızı şiddetle öneririz.

Fotoğraf kaynakları:

https://www.officefma.com/resource-center/

https://www.awesomestories.com/asset/view/Wonders-of-the-Ancient-World-Arson-at-the-Temple-of-Artemis

Efes Antik Kenti Coğrafi Bilgiler

Efes Anadolu’nun Batısında eski İonya bölgesinde yer almakta olan bir şehirdir. Günümüzde Türkiye’nin Batısında Ege üzerinde yer almakta olan İzmir İli’nin Güneydoğusunda bulunan Selçuk ilçesinin Batısındaki Küçük Menderes vadisine kurulmuş bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bulunduğu stratejik konum sayesinde Batı ile Doğuyu birbirine açmakta olan bir kapı konumundadır. İzmir’e yaklaşık olarak 82 km uzaklıkta yer almaktadır. Efes Antik Kentinin tarihi M.Ö 6000 lere kadar dayanmaktadır. Önemli bir liman kenti konumunda idi şehir başlarda daha sonraları denizden uzaklaşmıştır. Selçuk 1307 yılında Türkler tarafından alınmıştır. 1426 tarihinde de Osmanlı himayesine girmiş olan Selçuk 1957 yılında da İzmir’in ilçesi durumuna getirilmiştir. 33 binden fazla nüfusa sahip turistik bir ilçe olarak ülkemizde yer almaktadır. Hititler döneminde şehrin adı Apasas olarak bilinmektedir. M.Ö 1050 lili yıllarda Yunanistan dan gelen göçmenlerde bu şehirde yaşamaya başlamıştır. M.Ö şehir Artemis Tapınağı çevresine taşınarak yerleştirilmiştir.

Bu bölgede iklim Akdeniz iklimidir. Yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Selçuk ilçesi 295 Km² lik bir alana yayılmıştır. Denize olan uzaklığı 8 km olan ilçenin denizden olan yüksekliği ise 16 m olarak bilinmektedir. Bölgenin büyük bir kısmının ormanlık olması sebebi ile bu durum Efes Şehrine doğal bir güzellikte katmaktadır. Selçuk ilçesinin 3 km uzaklıkta Efes Antik Kenti yer almaktadır. Bu kentin yakınlarında bir de Efes havalimanı bulunmaktadır burada paraşütle atlama yarışları düzenlenmektedir.  Efes Şehri bütün bu güzellikleri ve tarihi ile gezilmeye değer bir turistik mekândır.

Fotoğraf kaynağı: http://www.peninsulatours.com.tr/en/excursion/ephesus-artemis-temple-tour-programme

İnsanlık Tarihi Kadar Eski: Efes Antik Kenti

Kuruluşu milattan önce ikinci yüzyıla kadar dayanan ve içerisinde bulunan Artemis Tapınağı ile dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Efes Antik Kenti, aradan geçen binlerce yıl ve yıkılan onca yapısına rağmen kültür turistlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Lydia Kralı Kroisos tarafından Bereket Tanrıçası Artemis için yapıldığı düşünülen ve yapımı 120 yıl süren Efes Antik Kenti, Helenistik Çağ’ın başkenti olmakla birlikte limanlara olan yakınlığı ve konumu itibariyle dönemin en önemli politika ve ticaret merkezlerinden biri halini almıştır.

Efes tarihi öneminin yanı sıra Hristiyan dini için de özel anlam taşımaktadır. St. John’un İncil’i burada yazdığı ve Meryem Ana’nın da Efes Antik Kenti sınırları içerisinde yaşamını yitirdiği kabul edilmektedir. Bu nedenle ziyaretçi sayısının büyük bir çoğunluğunu Hristiyanlar oluşturmaktadır.

İçerisinde 58 antik yapı barındıran Efes’in bir çok binası günümüze kadar ulaşmamış olsa da bir çok kez yer değiştiğinden dolayı kalıntıları 8 km2’lik bir alana yayılmıştır. Ayasuluk Tepesi, Artemision, Efes ve Selçuk olarak 4 ana bölgeye ayrılan antik kent dünyanın her yerinden yılda ortalama 1,5 milyon turisti ağırlamaktadır.

1996 yılında bugünkü İzmir’in Selçuk ilçesinin 3 km uzağında keşfedilen Efes Antik Kenti başka bir deyişle Efes Harabeleri Arkeleog Adil Evren başkanlığında yapılan araştırmalar sonucu keşfedilmiştir.

Yaz döneminde (Nisan-Ekim) 08:30 – 19:00 ve kış döneminde (Kasım-Mart) 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Efes’e kapıda ödeyebileceğiniz 25 TL’ye alternatif olarak yine kapıda temin edebileceğiniz Müzekart ve Müzekart+ ile giriş yaparak, insanlık tarihi kadar eski olan bu yerleşim bölgesinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Efes – Şirince Beldesi

Selçuk İlçesinin doğusunda yer alan Şirince Beldesi, Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar ile oluşan Efes Ovası’ndan Aydın Dağlarına doğru uzanan bir tepede konumlanmıştır. Ayasuluk Tepesinden ovaya doğru inen bir çok tepenin yer aldığı Şirince günümüzün en çok ziyaret edilen kültür ve doğa turizm merkezlerinden biri olmuştur.

Şirince Beldesi’nin yazılı kayıtlara göre tarihi 16. yüzyıla dayanmaktadır. Çok fazla bilginin yer almadığı kayıtlarda beldenin adının o dönemlerde Çirkince olduğu yazılmaktadır. Şirince beldesinde yer alan Aziz Loannes Kilisesinde yapılan onarım çalışmalarında bulunan kitabeye göre 1832 yılında Seyyah Arundell’in Şirinceye olan ziyaretinde köyün 300 hane ve Rum oldukları ancak Türkçe konuştukları anlaşılmaktadır. Wood tarafından Artemision’da yapılan kazı çalışmalarında ise Efes Antik Kenti ve Ayasuluk çevresindeki arazilerin sıtma gibi hastalıklar nedeni ile sadece tarım mevsiminde kullanıldığı tespit edilmiştir.

Efes Antik Kenti Tarihi

Roma İmparatoru Augustus zamanında en görkemli günlerini yaşayan Efes, Helenistik ve Roma çağının mermer ile yapılı anıtları ile donatılmıştır. Efes, Roma döneminin en önemli liman kenti idi. Ancak M.S. 4. yüzyılda Küçük Menderes ve Marnas çayından gelen Alüvyonlar ile dolması nedeniyle denizden uzaklaştı. Limanların kullanılamaması ticaretin gerilemesine neden oldu.

Bizans döneminde Selçuk Ayasuluk Tepesi’ne taşınan Efes Antik Kenti, 1330 Yılında Türklerin hakimiyetine geçti. 3000 yıllık tarihe sahip Efes Antik Kentindeki Hadrianus Tapınağının girişinde bulunan Frizde Kuruluş Efsanesi aşağıdaki sözlerle ifade edilmiştir.

“Atina Kralı Kodros’un cesur oğlu Androklos, Ege’nin karşı yakasını keşfetmek ister. Önce, Delfi Kenti’ndeki Apollon Tapınağı’nın kahinlerine danışır. Kahinler ona, balık ve domuzun işaret ettiği yerde bir kent kuracağını söyler. Androklos bu sözlerin anlamını düşünürken Ege’nin lacivert sularına yelken açar. Kaystros (Küçük Menderes) Nehri’nin ağzındaki körfeze geldiklerinde karaya çıkmaya karar verirler. Ateş yakarak tuttukları balıkları pişirirlerken çalıların arasından çıkan bir yaban domuzu, balığı kaparak kaçar. İşte kehanet gerçekleşmiştir. Burada bir kent kurmaya karar verirler.”

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén