Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: efes harabeleri hakkında

Antik Bir Kentin Tarihi: Efes Harabeleri

Efes, binlerce yıllık tarihi bulunan, dünyada eşi benzerine rastlanılamayacak enderlikte bir Antik Kent olma özelliği gösteriyor. Kullanıldığı dönemlerde 4 defa yer değiştiren ve bu yazımızda bahsedeceğimiz Efes, bugün taşındığı 3. yer olan, Bülbüldağı ve Payanırdağı arasında kurulmuş olan yerdir.

Kuruluş efsanesinde ise M.Ö 1000’li yıllarda Atina Kralı Kodros oğlu olan Androkios Ege’de yeni bir şehir kurmak ister ve Ege’de buna uygun bir yer bulmak için yelken açarlar. Yeşil kıyıları olan, bir çok ada bulunan, ardında düz araziler yer alan bir koya demir atarlar. Burada şehir kurmak isterler fakat o dönemin inançları gereği kurmak istedikleri şehir için kahinler ve onların aracılığıyla iletişime geçtiğine inanılan tanrılardan onay almak zorundadırlar. Androkios’un arkadaşlarından birisini Delfi kentine, kutsal bir tapınağa gönderir. Kahinler kehanette bulunur ve “balık sıçradığında, domuz kaçtığında kurmanız gereken şehrin doğru şehir olduğunu anlayacaksınız” der. Bu kehanetten sonra geri dönen adam bunu Androkios’a bildirir. Aradan geçen bir kaç gün içerisinde Androkios ve arkadaşları tuttukları balıkları kızartırken tavadaki yağ patlar, tavada kızaran balıklar sıçrar, ve balıklarla birlikte etrafa sıçrayan ateş çevredeki çalılıkları ateşe verir. Çalılıkların ardında saklanmış olan domuz ise ateşten korkarak kaçmaya başlar. Tüm bunların neticesinde kahinin verdiği kehanet gerçekleşmiş olur ve Efes’in temelleri atılır.

Prehistorik dönemlerden itibaren Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Aydınoğulları Beylikleri, Osmanlı ve modern dönemler de dahil olmak üzere, Efes’te yaşam düzenli olarak sürmüştür. Tüm bu dönemlerde Efes farklı isimlerle anılmıştır. Apasa, Alope, Arsinoe, Ortygia, Amorge, Smynra Trakhia, Haimonion, Ptelia, Hagiog Theologos, Ayasuluk, Viranşehir, Akçaabad ve Akıncılar bugüne kadar Efes için kullanılmış isimlerdir.

Efes’te yaşamın mevcut olduğu dönemlerde daima savaşlara maruz kalmıştır. Barış içerisinde geçen bir dönemi asla mevcut olmamıştır. Hititler, sonrasında ise İon’lar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Antik Yunan, Sparta, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Gotlar ve Arapların bu şehre yaptıkları saldırılar sebebi ile, şehir daima kendisini savaşların en ortasında bulmuştur. Efes tüm bu savaşlara rağmen bugüne kadar varlığını sürdürmüş ve günümüze tarihsel açıdan çok büyük bir miras bırakmıştır.

 

Fotoğraf kaynağı: http://www.burokratizm.com/dunyanin-yedi-harikasi/

Efes Antik Kenti Hakkında

Yaklaşık olarak 10 bin yıllık geçmişi bulunan bu tarihi şehir adına bugün ortak bir vakıf kurulmuştur. Vâkıfın amacı Efes Antik Kentinin kazılarını desteklemek ve yurt dışına şehri tanıtmaktır. Bu amaçla 3 dev holding bir araya gelerek Efes için bir Vakıf kurdular. Bu vakfı kuran holdingler Doğuş, Borusan ve Eczacıbaşıdır. Bu şirketlerin amacı kazıları desteklemek ve hızlandırmaktır. Ayrıca bölgedeki yabancı turizmini de canlandırmak için çalışmalar devam etmektedir. Efes ilk Yunan yerleşmelerinden birisi olarak geçmişte karşımıza çıkmaktadır. Antik çağın gelişmiş en büyük ve en kaliteli şehirlerinden belkide günümüze kadar ulaşmış doğal güzelliğe ve tarihi senteze sahip olan bir kenttir. Efes deniz kenarında olması sebebiyle tarıma elverişli toprakları ve liman kenti olması sebebiyle önemli olduğu kadar ayrıca Hıristiyanlığın dini bir merkezi olması sebebiyle de dikkat çekmiştir. Ve şehir iyice büyüyerek görkemli bir hal almıştır. Şehrin büyümesiyle birlikte sanat ve kültür alanında ilim alanında da oldukça ilerlemeler sağlanmıştır. Ve ünlü ilim adamlarının yetişmesini sağlamıştır şehir.

Başlarda deniz kıyısında kurulmuş olan şehir Küçük Menderes nehrinin getirdiği topraklar ile deniz ile şehir arası zamanla kapanmıştır. Bu durum zamanla liman kenti olmaktan şehri alıkoymuş ve şehir o görkemli yapısını kaybetmeye başlayarak gerilemiştir. Ancak şehir hiçbir zaman tarihin tozlu sayfalarına gömülmemiştir. Daima canlı ve önemli bir kent olarak Antik çağdaki önemini korumuştur. Şehrin önemi sadece antik çağda değil günümüze kadar da kendini korumuştur. Efes Antik Kenti’nin Türkiye sınırları içerisinde bulunmasının bir artısı olarak turistler tarafından çok ziyaret edilmesini görebiliriz. Efes Antik Kenti çağlar boyunca krallıklar arası önemli bir yaşam alanı olarak görülmüştür tarihe çok şey kazandıran kent daima önemli bir şehir olarak kalmıştır.

Fotoğraf kaynağı: https://www.guidemarmaris.com/book_a_tour/ephesus-tour-virgin-mary/

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén