Antik kent Efes (Ephesus) hakkında bilgi

Etiket: efes gezilecek yerler

Efes Antik Kenti Efes Harabeleri

Kültür Tatili Planlayanlara Efes’te Gezilesi Yerler

Yaz tatilinde yapılabilecek çeşitli aktiviteler var. Tatile gitmek bunlardan birisi, ama tatil sadece deniz-kum-güneş üçlüsünden oluşmuyor. Doğayı keşfedebilir, akrabalar ile vakit geçirebilir veya Efes‘te bir kültür gezisi yapabilirsiniz.

Efes Antik Kenti başlı başına bir mekan değil, adı üstünde bir kent. Kendisi kadar tarihi yapılardan ve kalıntılarından oluşuyor, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Efes’e gitmek planlarınız arasındaysa, bu yazıya göz atarak nereleri gezebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olun.

Artemis Tapınağı – Efes’te Yedinci Harika

Başlıktan da anlayabilirsiniz, bu yapı Dünyanın Yedi Harikası’ndan birisi. 2015 yılında Efes Antik Kenti‘nin Dünya Mirasları listesine eklenmesini sağlayan Artemis Tapınağı, gezilecek yerler listesinde ilk sırayı alıyor.

Efes Antik Kenti Artemis Tapınağı

Bu yapı tamamen mermerden yapılmış olmasıyla da biliniyor. Antik zamanın mermerden inşa edilen ilk yapıtı olan Artemis Tapınağı’nın kalıntılarını ziyaret ettiğinizde, 27 asırlık mermerler üstünde yürümenin nasıl bir şey olduğunu hissedin.

Ay tanrıçası Artemis’in adını taşıyan bu tapınağın günümüze yalnızca harabeleri kalmış olsa da, tarih bilimciler M.Ö. 7-6. yüzyıllarda bu yapının üç kere değiştiğini söylüyor.

Artemis Tapınağı ilk inşa edildiğinde, bir tapınak olarak bile anılmıyordu – bir sunaktı, adakhaneydi. Sonraki yapılanmasında üstüne tapınak eklendi ve Artemis Tapınağı olarak anılmaya başlandı. Bir yangın kazasından sonra ise restorasyonu yapıldığı söyleniyor.

Ashâb-ı Kehf Mağarası

Bizans döneminde kilise haline getirilen ve Yedi Uyurlar Mağarası olarak da bilinen bu mağaralar, adını halkın putperest inançlarını reddeden yedi gencin hikayesinden alıyor. Hikayeleri kadar mağaranın kendisi de “mucizevi”.

Ashab-ı Kehf Mağarası Efes Harabeleri

Efes‘te hala azametini koruyan kilisenin duvarlarında, mezarların üstünde orada uyuyan yedi gencin hikayesine atıfta bulunuyor. Mucizevi olayların ev sahibi Ashâb-ı Kehf Mağarası oldukça ziyaret edilesi duruyor.

Rivayete göre bu gençler, halkın putperest düşünceli rejimine karşı çıkmış ve idam cezasına çarptırılmıştır. Cezadan kaçan gençler bir mağaraya sığınmış, sonrasında uzun bir uykuya dalmışlar. Mağaraya gönderilen askerler şaşkınlık içinde geri dönmüş ve bu mağaranın taşla kapatılması emredilmiş.

Mağaranın ağzının arsa sahibi tarafından açtırılmasıyla uyandıklarında aradan 200 yıl geçmiş. Gençlerden biri şehre ekmek almaya gönderilmiş. Fakat 200 yıl öncesine ait paralarla alışveriş yapmaya çalıştıkları için Psikopos karşısına çıkarılmışlar. Hikayelerini dinledikten sonra Psikopos, bu olayın bir mucize olduğu kanaatine varmış.

Efes Harabeleri Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

Burası günümüzde bir mabet, ibadethane olarak işlev görüyor. Bu ev özellikle Hz. İsa’ya doğum yapan bakir anne Hz. Meryem‘in doğduğu ve hayatının sonuna kadar yaşadığı yer olmasıyla biliniyor. Meryem Ana Evi her yıl hem Müslümanlar, hem de Hristiyanlar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Mabedin dışında ayrıca Meryem Ana‘yı simgeleyen bir heykel, herkesin iyi niyetlerini bıraktığı dilek duvarı ve inanılmaz şifalı güçlere sahip olduğu söylenen bir su kuyusu var. Böylesine kutsal bir yeri ziyaret ederseniz, en iyi dileklerinizi bir kağıda yazmayı unutmayın.

Efes Antik Kenti İsa Bey Cami

İsa Bey Camii

Her ne kadar antik dönemin bir eseri olmasa da, Efes Antik Kenti‘nin bir parçası olan İsa Bey Camii ilgi çekici. Adını aldığı Aydınoğlu İsa Bey tarafından 1375 yılında yaptırılan bu camii, Anadolu döneminin bilinen en eski eserlerinden birisi.

Anadolu Selçukluları’nın eşsiz çinileriyle adeta bir görsel şölen sunuyor. Minareleri ise geçmişte büyük depremlerden ötürü yıkılmış olsa da 1975 yılında yapılandırılarak yeniden kullanıma sunuldu.

Günümüzde hala ibadethanelik görevini yerine getiren İsa Bey Camii‘nin mermer işlemelerini dikkatli inceleyin. Geçmişten izler taşıyorlar.

Kaynaklar; Vikipedi’deki Efes ve ilgili sayfalar: [1] [2] [3] [4]

Resimler; Wikimedia Commons’dan: [Kapak resmi] [1] [2] [3] [4]

Antik Bir Kentin Tarihi: Efes Harabeleri

Efes, binlerce yıllık tarihi bulunan, dünyada eşi benzerine rastlanılamayacak enderlikte bir Antik Kent olma özelliği gösteriyor. Kullanıldığı dönemlerde 4 defa yer değiştiren ve bu yazımızda bahsedeceğimiz Efes, bugün taşındığı 3. yer olan, Bülbüldağı ve Payanırdağı arasında kurulmuş olan yerdir.

Kuruluş efsanesinde ise M.Ö 1000’li yıllarda Atina Kralı Kodros oğlu olan Androkios Ege’de yeni bir şehir kurmak ister ve Ege’de buna uygun bir yer bulmak için yelken açarlar. Yeşil kıyıları olan, bir çok ada bulunan, ardında düz araziler yer alan bir koya demir atarlar. Burada şehir kurmak isterler fakat o dönemin inançları gereği kurmak istedikleri şehir için kahinler ve onların aracılığıyla iletişime geçtiğine inanılan tanrılardan onay almak zorundadırlar. Androkios’un arkadaşlarından birisini Delfi kentine, kutsal bir tapınağa gönderir. Kahinler kehanette bulunur ve “balık sıçradığında, domuz kaçtığında kurmanız gereken şehrin doğru şehir olduğunu anlayacaksınız” der. Bu kehanetten sonra geri dönen adam bunu Androkios’a bildirir. Aradan geçen bir kaç gün içerisinde Androkios ve arkadaşları tuttukları balıkları kızartırken tavadaki yağ patlar, tavada kızaran balıklar sıçrar, ve balıklarla birlikte etrafa sıçrayan ateş çevredeki çalılıkları ateşe verir. Çalılıkların ardında saklanmış olan domuz ise ateşten korkarak kaçmaya başlar. Tüm bunların neticesinde kahinin verdiği kehanet gerçekleşmiş olur ve Efes’in temelleri atılır.

Prehistorik dönemlerden itibaren Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Aydınoğulları Beylikleri, Osmanlı ve modern dönemler de dahil olmak üzere, Efes’te yaşam düzenli olarak sürmüştür. Tüm bu dönemlerde Efes farklı isimlerle anılmıştır. Apasa, Alope, Arsinoe, Ortygia, Amorge, Smynra Trakhia, Haimonion, Ptelia, Hagiog Theologos, Ayasuluk, Viranşehir, Akçaabad ve Akıncılar bugüne kadar Efes için kullanılmış isimlerdir.

Efes’te yaşamın mevcut olduğu dönemlerde daima savaşlara maruz kalmıştır. Barış içerisinde geçen bir dönemi asla mevcut olmamıştır. Hititler, sonrasında ise İon’lar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Antik Yunan, Sparta, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Gotlar ve Arapların bu şehre yaptıkları saldırılar sebebi ile, şehir daima kendisini savaşların en ortasında bulmuştur. Efes tüm bu savaşlara rağmen bugüne kadar varlığını sürdürmüş ve günümüze tarihsel açıdan çok büyük bir miras bırakmıştır.

 

Fotoğraf kaynağı: http://www.burokratizm.com/dunyanin-yedi-harikasi/

Efes Antik Kenti Çevresinde Gezilecek Yerler

Efes Antik Kentini ziyaret edip de tek günde planlarını bitirmek istemeyenler için Efes Antik Kenti çevresindeki gezilecek yerleri sıraladık. Efes’in aktif bir şehir olduğu dönemlerden bu yana İzmir’in Selçuk ilçesi ve civarları hem tarihi hem de modern bir çok mekana ev sahipliği yapmakta.

Meryem Ana Evi Efes’in bulunduğu Bülbüldağı’nın yukarısında yer alan, Hz Meryem’in yaşadığı yer olan ve üzerine daha sonra kilise inşa edilmiş bir yer olma özelliği gösteriyor. Hz İsa’ın ölümünden sonra Hz İsa’nın havarisi ve dostu olan Aziz Jean tarafından Efes’e getirilmiş ve Bülbüldağı tepesinde gizli bir yere yerleştirilmiştir. Ölümüne kadar olan sürede hayatını gizlilikle sürdürmüş, mezarı da Aziz Jean tarafından gizli bir yere defnedilmiştir. 1961 yılında papalık makamı tarafından hac yeri olarak kutsal ilan edilmiştir.

Yedi Uyuyanlar Mağarası Bülbüldağı eteğinde yer alan, Meryem Ana Evi ve Efes Antik Kenti’nin aşağısında kalan hem dini hem de tarihi öneme sahip bir yerdir. Ashab-ı Kehf olarak da anılan Yedi Uyuyanlar bir çok farklı din ve kültürde yer edinmiş, dünyada 33 bölgede görüldüklerine inanılan 7 kişinin hikayesidir. Yaşadıkları dönemde putperest inancın bir gereği olarak 7 kişi kurban edilmek istenir. Bunun için belirlenen 7 Hristiyan kişi kaçarlar ve askerler peşlerinden kovalar. En son sığındıkları mağarada askerler öldürmekle uğraşmak istemez ve mağaranın ağzını kayalar ile kapatırlar. Ölmeyi beklerken uyuyan bu 7 kişi uyandıklarında hiç bir şeyin farkında olmadan şehre inerler ve aradan 200 yıl geçtiğini bilmeden karşılaştıkları olaylar karşısında şaşırırlar. Hristiyanlık hakim olmuştur, para birimleri değişmiştir, insanların giyimleri değişmiştir. O dönemin din adamları bu durumu mucizevi ilan etmişlerdir.

Şirince Köyü Selçuk ve İzmir ile bütünleşmiş ve Efes’e 3 km uzaklıkta olan ismi gibi şirin bir köydür. 2012 yılında maya takviminin bitmesi ile gündeme gelmiş olan ve Hz Meryem’in bu bölgede yaşadığı için kıyametin kopmayacağı tek yer olduğuna inanılan ve bu şekilde popülerlik yakalayan bir köydür. Turizm’i Efes ve 2012’de kazandığı ün ile gelişmiştir. Şarapları ile meşhurdur. Her köşe başında bir şarap evi görmek mümkündür. Klasik üzüm şarabı yerine meyve şarapları meşhurdur. Davet edileceğiniz şarap evlerinde tadım yapabilir, damak tadınıza uygun şarapları alabilirsiniz. Genellikle butik otellerin yaygın olduğu köyde, turizm bölgelerine nazaran fiyatlarının uygunluğu, ziyaretçileri cezbetmektedir.

Çetin Maket Köy Selçuk’tan Kuşadası yönüne doğru ilerlerken 5. Kilometrede sağda yer almaktadır. Ayhan ve Nazmiye Çetin çiftinin kendi elleriyle üretmiş oldukları maket evlerden yola çıkarak bunların görsel olarak zenginleştirilmesi, maket bebekler eklenmesi gibi gelişmelerle müze haline getirilmiştir. Kendi yaşadıkları köy hayatının silinip gitmesine izin vermemek adına böyle bir yola başvurmuş olan ve o görüntüleri maketlerle ölümsüzleştiren çift, yarattıkları sanatı tüm herkese göstermek adına burayı kurmuştur. Hareketli maketlerin de yer aldığı bu mekana uğramanız şiddetle tavsiye edilir.

 

Fotoğraf kaynağı: http://www.tatilvegezi.com/seyahat_rehberi/izmir-selcuk-gezi-rehberi.html

Efes’te Yaz Turizmi

E(n)fes bir tatil!

Artemis Tapınağı, Meryem Ana Kilisesi, Celsus Kütüphanesi, İsabey Camii… Bunların hepsini gezdiniz ve yoruldunuz. Peki biraz dinlenmeye ne dersiniz?

Eğer Efes’te yalnızca kültür turizmi yapacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Efes size enfes bir yaz tatili avantajı da sunuyor. İzmir – Aydın karayolunun 73. kilometresinde görebileceğiniz Efes, antik ve kültürel kalıntıların yanı sıra 11 kilometrelik sahili ile yaz tatili için de en uygun seçimler arasında yer alıyor.

Eski adı ile Pamucak Plajı’nın içinde ve dışında su sporu, kamping alanı, aquapark gibi bir çok seçeneğiniz de bulunuyor. “Ben heyecan arıyorum” diyenlerdenseniz at ve jeep safarileri gibi egzotik aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Ağustos ayında 45 dereceye kadar sıcaklığa ulaşan bölge, Meryem Ana ayinine katılan ziyaretçileri zor durumda bıraksa da şehre olan ulaşım kolaylığı, tarihi dokusu ve sessizliği ile bir çok tatilcinin gözdesi haline gelmiştir.

Efes’e nasıl gidilir?

Karayolu: İzmir-Aydın otobanından gelinerek dört şeritli bölünmüş yolla ilçeye rahat bir şekilde kara yolu ile ulaşılabilmektedir. Kavşak noktada bulunması nedeniyle her yönden gelecek kara yolu ulaşımı kolaylıkla sağlanılmaktadır.

Havayolu: İlçeye hava yolu ile ulaşım İzmir Adnan Menderes Hava Limanı ve 100 yolcuya kadar kapasiteye sahip özel uçakların inebileceği Selçuk-Efes Havaalanı ile sağlanabilir.

Denizyolu: Denizyolu ile ulaşım İzmir limanları ile sağlanmaktadır.

Demiryolu: Yakın il ve ilçelere demiryolu hattı ile de bağlıdır (İzmir-Denizli ile İzmir-Isparta hatları Selçuk’tan işlemektedir).

Kara, hava ve deniz yoluyla ulaşabileceğiniz kentte ayrıca her yılın Ocak Ayı’nın üçüncü pazarı Deve Güreşleri Festivali, Mayıs Ayı’nın ilk pazar gününde Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri, Eylül ayının ilk haftasında Uluslararası Selçuk-Efes Kültür, Sanat ve Turizm Festivali yapılmaktadır. Kültür, Sanat ve Turizm Festivali’nin bazı şovlar Efes’te Celsus Kütüphesi’nde sahneleniyor.

Fotoğraf kaynağı: https://www.toxel.ro/Inspire/O-alta-mare-mereu-aceeasi_2712.html

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén